Ontvang maandelijks onze nieuwe blogartikelen in je mailbox

Het verschil tussen CRM en ERP

Gertjan van Vugt
Door Gertjan van Vugt op 11-2-19 13:50

het verschil tussen CRM en ERP software. CRM en ERP komen overeen maar er zijn toch verschillen. Wat is het verschil tussen ERP CRM?CRM en ERP? Het kan zijn dat je niet gelijk weet wat ze betekenen. In ons alledaags taalgebruik gebruiken we veel afkortingen die we gebruiken als acroniemen. Zo zeggen we met alle gemak PIN-code in plaats van ‘personal identification number’. En we zeggen LASER in plaats van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’.

Meestal is het gebruik van dergelijke afkortingen de snelste en makkelijkste weg. Maar soms werkt het gebruik van die zogenaamde acroniemen juist verwarrend. Zo ook voor de afkortingen CRM en ERP.

Het belang van een centrale database

Het belang van bedrijfssystemen, zoals ERP (Enterprise Resource Planning), is door de jaren heen gegroeid en bij veel organisaties de ruggengraat van de organisatie geworden. ERP-software is ontstaan vanuit het idee om één database op te zetten die gebruikt kan worden door het hele bedrijf, waarbij het systeem in staat is een groot aantal activiteiten te ondervangen en verschillende datastromen te verwerken. Aan een ERP kunnen softwaremodules worden gekoppeld, waarmee functionaliteiten worden toegevoegd die waardevol kunnen zijn voor alle bedrijfsprocessen. Hierbij kun je denken aan processen op gebied van productie, klantenservice, financiën, et cetera.

Het grote voordeel wanneer de gehele organisatie opereert vanuit één dataset  is de helikopterview die ontstaat, waardoor we beter in staat zijn de juiste operationele keuzes te maken. Focus van implementatie ligt dan ook bij het voorzien in de juiste tools en mechanismen om de organisatie zo effectief mogelijk te laten functioneren. Een slimme manier van werken die zeker zal leiden tot een efficiëntievoordeel.

Handboek CRM selectie

CRM geen vast onderdeel ERP

Veel functionaliteit van deze aanvullende modules zijn we gaan associëren met CRM, wat staat voor Customer Relationship Management. Daarom wordt vaak aangenomen dat CRM onderdeel is van ERP, maar is vaak niet waar.

Er zijn tal van redenen om te weerleggen dat CRM altijd onderdeel is van ERP. Zo is CRM breder dan alleen de software, het omhelst namelijk alle activiteiten rondom relatiebeheer. Daarnaast is ERP vaak ingericht om efficiëntie te verhogen via vaste processen, CRM is minder gestructureerd en kent verschillende functionele eisen.

CRM voor structuur in data

In veel gevallen is de data die we moeten verwerken te vaag of lastig te analyseren. Vaak behoort deze informatie dan ook niet opgenomen in het kernsysteem van de organisatie. Sterker nog, veelal is er geen mogelijkheid om interessante informatie op te slaan in ERP. Hierbij kun je denken aan iemands website, LinkedIn profiel, Twitteraccount of blog.

CRM is wel constant in ontwikkeling en speelt in op de wijze waarop mensen willen communiceren met of naar een organisatie. Vandaag de dag is het gebruikelijk dat de eerste interactie met een bedrijf via de website verloopt, maar de kanalen eromheen constant aan verandering onderhevig zijn. Zo is het normaal geworden te communiceren via Facebook, Linkedin en Twitter te laten verlopen.

CRM draait dus om het in kaart brengen van alle wensen, behoeften en overige interessante informatie van en over relaties vanuit de complexe communicatiestromen met prospect en klant. De informatie moet zo verpakt worden dat het 1-op1 en efficiënt verwerkt kan worden naar het ERP.

Benieuwd welke stappen je moet nemen om de juiste CRM-software te kiezen? Download dan ons handboek CRM-selectie.

Handboek CRM selectie

Gertjan van Vugt
Geschreven door Gertjan van Vugt
Gertjan is een techneut in hart en nieren, geen ICT-uitdaging is hem te groot. Als medeoprichter van Systony en projectleider CRM weet hij werkelijk alles op het gebied van CRM-implementatie en maatwerk softwareontwikkeling. Zo maakt Gertjan ieder softwareproject tot een succes.
In zijn vrije tijd bevaart Gertjan graag de Nederlandse rivieren in zijn bootje of bekijkt hij een blockbuster op het witte doek.

Gerelateerde artikelen

Overstappen van Salesforce naar HubSpot CRM: Hoe gaat dat?

Je bent nu niet tevreden over Salesforce als CRM-systeem en wilt graag overstappen naar HubSpot CRM. Maar hoe gaat dit in zijn...

Maarten de Wit
Door Maarten de Wit - 17 juni, 2021
10 vragen om te bepalen of je een CRM nodig hebt

Stel, je bent een ondernemer met maar worstelt al een tijdje met het managen van je contactpersonen. Je hebt gedacht aan een...

Martijn Rijnders
Door Martijn Rijnders - 3 mei, 2021
Wat kost HubSpot? - 2021

De kosten van HubSpot kunnen sterk uiteenlopen en zijn afhankelijk van de verschillende opties en uitbreidingsmogelijkheden...

Ellen Prins
Door Ellen Prins - 28 april, 2021