Ontvang maandelijks onze nieuwe blogartikelen in je mailbox

Wat zijn leads en wat is leadkwalificatie?

Ellen Prins
Door Ellen Prins op 11-3-15 7:50

Hoe werkt leadkwalificatie?Marketing- en verkoopprocessen worden één. Verkoop verlangt hierin dat marketing voldoende goede verkoopkansen genereert. Dit kan door het verbeteren van de online vindbaarheid om zo beter verkeer te trekken om vervolgens meer en betere ‘leads’ te genereren.

Maar wat is nu precies een goede ‘lead’? En wat is dan een ‘Marketing Qualified Lead’ en ‘Sales Qualified Lead’? Hoeveel leads moet verkoop aangeleverd krijgen om de gestelde doelen te realiseren en hoe kan marketing dat aantal leads garanderen? Alles valt of staat met leadkwalificatie. Hoe dit werkt lees je in dit blogartikel.

Wikipedia beschrijft een lead als een Engelse term voor “verhandelde gegevens over een potentiële klant”. Er zijn verschillende soorten leads. Eerst beschrijf ik de twee belangrijkste soorten leads.

Genereer kwalitatieve leads met dit eBook

Wat is een Marketing Qualified Lead?

Een Marketing Qualified Lead (MQL) is een prospect (een mogelijk nieuwe klant, passend in de buyer persona van de organisatie) die concrete interesse heeft getoond in jouw organisatie, product of dienst. Deze interesse blijkt uit het feit dat deze persoon gegevens heeft achtergelaten in ruil voor informatie die waardevol is in zijn/haar koopproces (bijvoorbeeld een whitepaper, eBook, brochure etc.).

Je hebt de gegevens van de lead, maar dan weet je nog niet of die lead bereid is om daadwerkelijk iets van jouw organisatie te kopen. Waarschijnlijk nóg niet, omdat deze lead zich eerst verder moet oriënteren (oriëntatiefase) en de mogelijkheden wil afwegen (afwegingsfase) alvorens hij/zij knopen zal doorhakken (beslissingsfase). Het is van belang niet af te wachten maar juist dan top-of-mind te blijven.

Met andere woorden, het is belangrijk dat vanuit marketing deze lead verder wordt opgevolgd en wordt gevoed met de juiste informatie op het juiste moment tot de lead een Sales Qualified Lead genoemd mag worden. Aan de hand van marketingautomatisering is het mogelijk de lead te bereiken op die momenten dat de informatiebehoefte groot is. Uiteraard met gerichte informatie die aansluit op de specifieke fase van het koopproces waarin de lead zich bevind. Dit is het principe van Inbound Marketing.

Wat is een Sales Qualified Lead?

Een Sales Qualified Lead (SQL) is een Marketing Qualified Lead die voldoet aan jouw minimale sales kwalificatie criteria: de lead is aan het eind van de afwegingsfase binnen het koopproces en overtuigd van de ‘pijn’ die jij kunt oplossen. De lead is klaar voor het maken van een beslissing. Dit is het moment dat verkoop het ‘gesprek’ overneemt en met de vanuit marketing verzamelde gegevens omtrent interesses, behoeften en voorkeuren de lead gericht benadert.

Met marketingautomatisering is het goed te monitoren hoeveel contactmomenten/touch-points er zijn geweest met jouw organisatie, producten en/of dienstverlening. Achter de schermen bouwt de lead punten op bij iedere waardevolle online handeling/gedraging gelinkt aan jouw organisatie. Het toekennen van punten aan dergelijke touch-points heet leadscoring.

Inbound marketing voor maximaal resultaat

De salesfunnel is het proces van genereren van vreemde bezoekers en deze omzetten (converteren) naar MQL, SQL en uiteindelijk klant. Deze funnel is zoals eerder beschreven goed te automatiseren, sterker nog: zonder automatisering gaat de kracht van het proces deels of geheel verloren. Hierbij is het belangrijk daadwerkelijk waarde te bieden in de vorm van relevante content op de juiste momenten. Dit heet Inbound Marketing. De beste resultaten worden geboekt met een zogenaamde ‘geautomatiseerde Inbound funnel’ waar lead nurturing leidend is. 

Zonder deze Inbound-gedachte en geautomatiseerde opvolging zal een verkoper veel tijd kwijt zijn aan niet gekwalificeerde leads. Hierdoor worden verkooptrajecten langer en daalt de lead-klant conversie aanzienlijk.

De oplossing? Lead nurturing.


Benieuwd hoe je snel en eenvoudig meer en betere leads kunt genereren? Download dan ons eBook 10 tips voor leadgeneratie.  

Genereer kwalitatieve leads met dit eBook

Ellen Prins
Geschreven door Ellen Prins
Ellen is marketing consultant bij Systony. Zij zet zich zowel in voor Systony's eigen marketing als voor het realiseren van online content voor een aantal van onze klanten. Ze is behoorlijk vlot in de pen en met een afgeronde studie International Business & Languages schrijft Ellen een behoorlijk woordje buiten de deur.

Gerelateerde artikelen

[VIDEO] Wat is HubSpot Lead Scoring en hoe pas je het toe?

Het is weer tijd voor een nieuwe video uit de reeks! In deze video trappen we af met alles wat je moet weten over HubSpot Lead...

Ellen Prins
Door Ellen Prins - 8 september, 2021
Wat kost HubSpot? - 2021

De kosten van HubSpot kunnen sterk uiteenlopen en zijn afhankelijk van de verschillende opties en uitbreidingsmogelijkheden...

Ellen Prins
Door Ellen Prins - 28 april, 2021
Gepersonaliseerde content met Account Based Marketing

Wat is jouw eerste gedachte bij gepersonaliseerde content? Vaak denken marketeers gelijk aan technologische snufjes zoals...

Ellen Prins
Door Ellen Prins - 16 maart, 2021