Videomarketing voor B2B: een interessante optie?

Erik Drost
Door Erik Drost op 13-05-16
Videomarketing-voor-B2B.jpg

Video is al jarenlang een belangrijk onderdeel van onze cultuur. De afgelopen jaren wordt video op internet steeds populairder en belangrijker. YouTube heeft bijvoorbeeld al 1,3 miljard gebruikers wereldwijd en op Facebook wordt er 8 miljard keer per dag een video bekeken.

Videomarketing is niet alleen geschikt voor B2C, maar het is ook interessant om in te zetten voor B2B doeleinden. In dit blog zal ik de voordelen van het inzetten van videomarketing voor B2B bespreken.

Video is niet alleen geschikt voor branding, maar ook voor service

Video wordt veel ingezet voor bijv. reviews van producten en videoadvertenties op Facebook. Naast deze toepassingen is het ook mogelijk om video in te zetten tijdens de verschillende fases van de buyer’s journey om:

 •  relaties te verbeteren;
 •  kennis over te brengen;
 •  leads te converteren naar klanten;
 •  de klanttevredenheid te verhogen.

Een recent onderzoek laat zien dat bedrijven voornamelijk succes boeken met de volgende type video’s (gesorteerd op meest succesvol tot minst succesvol): 

 1. Testimonials van klanten;
 2. Productdemonstratie video’s;
 3. Tutorial video’s;
 4. Interviews met kennisleiders uit de industrie;
 5. Project reviews en casestudies;
 6. Live & on-demand webinars;
 7. Video blogs;
 8. Evenement video’s.

Interessant is om te zien dat bottom of the funnel content, zoals testimonials en productdemonstraties, het meest succesvol werken. Dit soort content helpt het meest bij het binnenhalen nieuwe klanten en daarmee ook met het genereren van inkomsten. 

Verkopen door middel van video

De beste verkopers zijn in staat om potentiële klanten te ondersteunen in hun oriëntatieproces en te voorzien van nieuwe inzichten. Een krachtige video heeft hetzelfde effect. Het is bijvoorbeeld mogelijk om video in te zetten die (deels) live demonstraties vervangen. Doordat online video zich steeds verder ontwikkelt is het ook mogelijk om deze video’s te personaliseren. Op deze manier zet je effectief video in en bespaar je kostbare tijd van verkopers.

Online video werd over het algemeen ingezet om in één keer een grote doelgroep te bereiken. De afgelopen jaren zijn gepersonaliseerde video’s veel belangrijker geworden. Gepersonaliseerde video’s hebben 3 voordelen. Door gepersonaliseerde video’s is het mogelijk om;

 • Op te vallen tussen de concurrentie;
 • Klanten vast te houden en geïnteresseerd te houden;
 • Relaties op te bouwen.

Dit jaar zullen we veel gepersonaliseerde video’s gaan zien. Door nieuwe technieken is het mogelijk om video’s speciaal voor die ene lead/klant te maken. Dit klinkt als veel werk, maar door kleine aanpassingen is het al mogelijk om een gepersonaliseerde video te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen de thumbnail (miniatuur van de video) te personaliseren door de naam, functie of bedrijfslogo van de ontvanger toe te voegen. Door deze aanpassingen vergroot je de click-through rate al met 200% tot 300%.

Videostatistieken

Eén van de grootste voordelen aan videomarketing is dat je de mogelijkheid hebt om de betrokkenheid van de kijker optimaal te kunnen meten. Het is mogelijk om per seconde te constateren wat de kijker doet. Zo krijg je inzicht in welke stukken video overgeslagen worden en welke juist extra worden bekeken. Doordat je weet wie er kijkt en hoe + waarom er iemand kijkt, ontstaat er inzicht in de behoefte van je doelgroep. Op basis van deze gegevens is het mogelijk om nieuwe en nog gerichtere content te creëren.

Videomarketing wordt een vast onderdeel van de marketingafdeling

Het was tien jaar geleden ondenkbaar dat er binnen bedrijven complete afdelingen gericht zouden zijn op het onderhouden van bijvoorbeeld social media. Tegenwoordig is het voornemen van veel bedrijven om videomarketing als vast onderdeel van de marketingafdeling te laten worden. Video gaat steeds belangrijker worden en door de vele mogelijkheden durven steeds meer bedrijven te investeren in videomarketing. Er wordt steeds meer personeel voor het produceren van video’s door bedrijven aangenomen om meer eigen content te kunnen creëren of het maken van video’s wordt uitbesteed aan externe partijen.

Bedrijven kunnen niet meer om videomarketing heen. Het is goed om na te denken over hoe videomarketing in jouw marketingstrategie zou kunnen passen.

Ben je benieuwd naar alle trends op het gebied van online marketing? Download dan ons eBook Trends in online marketing!

eBook Trends in online marketing

Bron foto: Andrew E. Weber (license)

Erik Drost
Geschreven door Erik Drost
Als stagiair online marketing is Erik altijd op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwste trends in zijn vakgebied. Zijn specialisatie is social media marketing en online advertising. Wanneer hij niet bezig is met zijn scriptie is hij bezig met het maken van muziek of bezoekt hij concerten.

Gerelateerde artikelen

Laat je bedrijf groeien met de HubSpot Growth Suite

Ieder bedrijf groeit pas écht verder met het gebruik van de juiste tools. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk gaat het...

Stefan Nijmeijer
Door Stefan Nijmeijer - 11 december, 2019
De belangrijkste nieuwe functies in HubSpot

Ieder jaar houdt HubSpot het evenement Inbound. Dit is hét moment waarop alle nieuwe grote productupdates worden...

Maarten de Wit
Door Maarten de Wit - 5 september, 2019
Nieuwe privacywet e-Privacy Verordening komt eraan

Mei 2018 is voor veel organisaties een veelbewogen maand geweest. Het was de maand waarin de Algemene Verordening...

Maarten de Wit
Door Maarten de Wit - 9 mei, 2019