Begin met linkbuilding voor een betere vindbaarheid

Bram van Oort
Door Bram van Oort op 23-04-15

Een betere vindbaarheid door linkbuildingLinkbuilding is een effectieve methode om jouw website online beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Bij linkbuilding zorg je ervoor dat andere websites naar jouw website linken. Je bouwt zo een netwerk van inkomende links op. Het lijkt eenvoudig, maar het vergroten van de online vindbaarheid door linkbuilding is complexer dan je denkt. Het gaat niet alleen om het aantal links, maar ook om de kwaliteit van deze links. Het opzetten van een goede linkbuildingstrategie kost tijd, maar zal haar vruchten afwerpen als het eenmaal staat.

In dit artikel leg ik uit hoe je kwalitatieve links naar je website kunt genereren, waar je op moet letten en waarom dit zorgt voor een betere vindbaarheid.

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Linkbuilding is het genereren van relevante links naar jouw website. Deze links worden ook wel inbound links genoemd. Hoe meer relevante links naar jouw website verwijzen, hoe meer autoriteit je opbouwt en hoe beter je gevonden wordt. Linkbuilding valt onder off-page SEO. Hiermee worden de technieken bedoeld die in tegenstelling tot on-page SEO buiten je website plaatsvinden. Als je veel aandacht besteed aan het opzetten van een linkbuildingstrategie, dan zorgt linkbuilding voor een betere vindbaarheid.

Wel is linkbuilding in de loop der jaren sterk veranderd. De algoritmes van zoekmachines worden complexer en slimmer. Het draait allemaal om relevantie en kwaliteit. Bij het verzamelen van inkomende links is dat niet anders. Niet iedere link die naar jouw website leidt wordt even zwaar geteld en soms is het zelfs zo dat inkomende links negatieve invloed hebben op de ranking van jouw website.

eBook Trends in online marketing

Waar wordt er op gelet bij linkbuilding?

De algoritmes die zoekmachines gebruiken om te bepalen of inkomende links bijdragen aan de vindbaarheid van jouw website letten op de volgende punten:

 • Welke website linkt er naar jou?
  Websites die over hetzelfde onderwerp gaan als jouw website worden gezien als relevanter. Deze links zijn volgens de algoritmes relevanter en dragen meer bij aan de vindbaarheid dan websites die over een ander onderwerp gaan;
 • Wat is de autoriteit van de linkende website?
  Links vanaf sites met een hogere autoriteit dragen meer bij aan de online vindbaarheid van jouw website. De autoriteit van een website wordt bepaald door de inkomende links naar die website. Meer kwalitatieve links betekent een hogere autoriteit;
 • Hoe linken websites naar je?
  Relevante linktekst (ankertekst) hebben meer effect dan algemene linkteksten zoals “klik hier”. De ankertekst is de linktekst waar de bezoeker op kan klikken om naar een andere website te gaan;
 • Naar welke pagina linken websites?
  Links naar dieperliggende pagina’s hebben meer waarde dan links naar bijvoorbeeld de homepage.

Er zijn ook een aantal punten die negatief kunnen uitpakken voor de vindbaarheid van jouw website:

 • Links vanaf of naar spamsites
  Websites die als enige doel hebben om te linken naar andere sites worden gezien als spam en moeten vermeden worden;
 • Betaalde inbound links
  Links waarvoor betaald is, mogen niet gebruikt worden voor linkbuilding. Alle betaalde inkomende links moeten voorzien zijn van een no-follow tag. No-follow is een methode waarbij je de zoekmachinespiders vertelt dat ze de link niet mogen volgen. Een link met een no-follow tag wordt niet bezocht door de spider en heeft geen effect op de vindbaarheid van een website;
 • Link farms
  Link farms zijn netwerken van sites die allemaal naar elkaar linken. Vaak worden deze farms automatisch aangemaakt en dit levert snel veel relevante links op. Omdat dit een onnatuurlijke manier is van het genereren van links wordt dit gezien als spam. Zoekmachines straffen dit af.

Overtreding van deze regels kan leiden tot een slechte online vindbaarheid of volledige verwijdering uit de resultaten. Dit is afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Hoe verzamel je kwalitatieve links?

Vroeger was het gebruikelijk om websites te benaderen om een link naar jouw website te plaatsen. Dit kost een hoop moeite en is weinig effectief. Logisch, want de vraag van een andere partij of je een link wilt plaatsen op je website klinkt niet heel aantrekkelijk. Een link naar een andere website plaats je namelijk alleen als het iets toevoegt aan jouw website.

De beste manier om inbound links te genereren is ervoor zorgen dat mensen naar jouw website willen linken. Dit doe je door kwalitatieve content te publiceren die zo interessant is dat anderen er naar gaan verwijzen. Bloggen is bijvoorbeeld een goede manier waarmee je vaak content publiceert die voor anderen de moeite waard is om naar te linken.

Daarnaast loont het om actief mee te doen aan communities en forums die gerelateerd zijn aan jouw producten en/of dienstverlening. Reageer op vragen van anderen en laat zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. Plaats links naar een pagina op jouw website als die pagina iets toevoegt aan de discussie.

eBook Trends in online marketing

Bram van Oort
Geschreven door Bram van Oort
Bram is een bevlogen inbound marketing consultant en een online duizendpoot. Digitale marketing is waar hij in uitblinkt, gespecialiseerd in online vindbaarheid en conversieoptimalisatie. Voor online advies of technische vragen rondom marketingsoftware kun je altijd bij Bram terecht.
Bram kun je als filmkenner tegenkomen in diverse filmhuizen. Ook reist Bram graag het avontuur achterna om nieuwe mensen en culturen te leren kennen.

Gerelateerde artikelen

De belangrijkste nieuwe functies in HubSpot

Ieder jaar houdt HubSpot het evenement Inbound. Dit is hét moment waarop alle nieuwe grote productupdates worden...

Maarten de Wit
Door Maarten de Wit - 5 september, 2019
Nieuwe privacywet e-Privacy Verordening komt eraan

Mei 2018 is voor veel organisaties een veelbewogen maand geweest. Het was de maand waarin de Algemene Verordening...

Maarten de Wit
Door Maarten de Wit - 9 mei, 2019
Marketing automation belangrijkste marketingtrend en -uitdaging van 2019

Marketing automation is zowel de belangrijkste marketingtrend als de grootste marketinguitdaging van 2019, zo blijkt uit...

Stefan Nijmeijer
Door Stefan Nijmeijer - 2 mei, 2019